De Pallarès Solsona keukenmessen worden gemaakt in Catalonië, Spanje. Het familiebedrijf is opgericht in 1917 door twee broers, beiden messenmakers. Inmiddels runt de derde generatie dit bedrijf. Ze leveren prachtige messen van constante kwaliteit en mooi hout. Elk mes wordt met de hand geslepen.
Jaren geleden kocht ik een aantal van deze messen in de Pyreneeën en deze bevielen zo goed dat ik ze ben gaan importeren.
Van een groot aantal is het heft gemaakt van buxushout, ook wel palmhout genoemd. Het hout is hard en zwaar, het is dicht en sterk, en heeft een fijne nerf. Door de ronde en oplopende vorm van het heft ligt het mes zeer prettig in de hand.
Andere heften zijn gemaakt prachtig ebbenhout, rosewood ( palissander) en olijfhout.
Van sommigen messen is het lemmet niet-roestvrij carbonstaal. Het grote voordeel van dit materiaal is dat de messen zeer gemakkelijk te slijpen zijn met behulp van een aanzetstaal of slijpseen. Een nadeel is dat carbonstaal kan roesten. Laat het daarom dus niet in nattigheid laten liggen en droog het mes af na gebruik. Mocht er toch wat roestuitslag op gekomen zijn maak het dan schoon met een harde schuurspons. Het merk Spontex heeft een schuurspons die daadwerkelijk het roest verwijderd.
Andere messen zijn van roestvrijstaal oftewel rvs/inox gemaakt. Het voordeel hier van is dat het niet roest/oxideert en relatief lang scherp blijft. Het nadeel is dat ze iets minder snel scherp te slijpen zijn.
Voor alle messen geldt dat het aan te raden is ze af en toe professioneel te laten slijpen, vervolgens hou je het zelf bij en heb je altijd een scherp mes! Wellicht overbodig te vermelden maar de messen zijn niet geschikt voor de afwasmachine.
De ronding van het lemmet maakt het snijden van groenten zeer prettig, de hand blijft relatief iets hoger vanwege de breedte van het staal.
Geschikt voor aan tafel, in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.
Geschikt voor aan tafel, in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.
Het hout is zeer donker, bijna zwart van kleur, zwaar en zeer dicht van nerf.
Geschikt voor aan tafel, in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.
Geschikt voor aan tafel, in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.
Het hout is paarsbruin van kleur met zwarte strepen, het is zeer dicht van nerf en sterk. Rosewood wordt ook wel ' bois de violette' genoemdt vanwege de kleur en valt onder palissander.
Geschikt voor aan tafel, in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.
Geschikt voor in de keuken en voor het snijden van kaas en worst.